به گزارش مرزداران ؛ حجت الاسلام هاشمی امام جمعه شهرستان ماکو در خطبه های عبادی سیاسی نماز جمعه با اشاره به چهارشنبه سوری از دیدگاه اسلام گفت : در آستان چهارشنبه سوري قرار گرفتهايم، و به تناسب این ایام یک بحث ريشهاي و یک بحث اعتقادي و قرآني خواهیم داشت این که آيا از ديدگاه قرآن کريم نیز چهارشنبه سوري مورد تأييد شارع مقدس است يا نه ؟! در تعريف فرهنگ باستاني لازم است اين نکته حائز اهمیت می باشد كه فرهنگ باستانی و يا همان سنتهاي آباء و اجدادي، عبارت از باورها و رفتارهايي هستند که همه انسانها به حفظ و نگهداری آن علاقه مندند و سعي ميکنند مانند نياکان خود به آن باور كرده و عقيدهمند بوده و آن رفتار را تکرار کنند.
وی افزود : آيا تمامي اين باورها و رفتارهايي که از گذشتگان به ما رسيده است همگی درست و صحيح هستند يا نه؟! اگر ثابت شد بعضی از اين سنتهای باستانی خرافهای بيش نيستند آيا باز هم بايد بر آن اسرار ورزيد و پا فشاري كرد؟!
امام جمعه ماکو در جواب سوالات خود با اشاره به موضع قرآن کريم در مورد آئين هاي باستانی گفت : از ديدگاه قرآن کريم اگر يک سنت، عقيده و رفتاری که به ارث رسيده است دارای دليل عقلی و يا نقلی معتبر بود، تبعيت از آن صحيح است؛ و اگر اينگونه نبود پيروی از آن مصداق پيروی کورکورانه است که هر انسان عاقلي خود و ديگران را از آن برحذر ميدارد لذا موضع قرآن کريم در برابر سنت آباء و اجدادی این است که خداوند تبارک و تعالي در پاسخ به ادعای بت پرستان، به خاطر پيروي از دين آباء و اجدادي، از آنها دليل منطقي ميخواهد، چون ادله آنها را قبول نميكند، وقتي از بت پرستان سؤال ميکردند که چرا بت را پرستش ميکنيد؟ در حالي که خود شما اين بتها درست کردهايد، در جواب ميگفتند: چون آباء و اجداد ما بتپرست بودند، ما هم از روش و دين آنها پيروي ميکنيم. قرآن کريم اين نوع استدلال را قبول نميکند و ميگويد: اگر به خاطر رفتارهاي گذشتگان و تبعيت از فرهنگ باستاني و سنتهاي آباء و اجداي يک عملي را انجام ميدهي، يا بايد يک دليل عقلي داشته باشي و يا يک دليل نقلي معتبر. لذا خداوند تبارک و تعالي در خطاب به بتپرستان ميفرمايد: اگر راست ميگوييد، براي من از كتابهاي آسماني قبل از قرآن دليلي بياوريد كه دلالت كند بر اينكه خدايان شما، در خلقتِ قسمتي از آسمانها و يا خلقتِ قسمتي از زمين شركت دارند (دليل نقلی معتبر) و اگر از كتابي آسماني دليل نمي آوريد، حداقل يک دليل علمي (عقلی معتبر) بياوريد كه اين ادعاي شما را اثبات كند اگر نه دليل عقلي داريد و نه دليل نقلي معتبر از کتابهاي آسماني گذشته، پس هيچ گونه بهانه و دليلي براي پيروي از سنت آباء و اجدادي نداريد.
وی تصریح داشت : بنابر اين از ديدگاه قرآن كريم تبعيت از سنتهاي آباء و اجدادي و فرهنگ باستاني در زماني صحيح است كه اين فرهنگها و سنتها و رفتارها داراي يك دليل عقلي و يا نقلي معتبر باشد، ولي اگر هيچ گونه دليلي نداشته باشند، قابل تبعيت نيست.
حجت الاسلام هاشمی با اشاره به سنت چهارشنبه سوری گفت : از جمله سنتهاي قديمی ما ايرانيان که هر ساله خودي نشان ميدهد همين چهارشنبه سوری است که نه دليل عقلی برای درستی و مفيد بودن آن وجود دارد و نه دليل نقلی معتبری از آن پشتيبانی ميکند؛ بنابراين ميتوان نتيجه گرفت که اين کار، خرافهاي بيش نيست که مانند ساير موهومات توانسته است بين مردم جايگاهي براي خود باز کند.
وی در پیگیری بیانات رهبری گفت : مقام معظم رهبري ميفرمايند: علاوه بر آنکه هیچ مبناي شرعي ندارد، مستلزم ضرر و فساد زیادي است که مناسب است از آنها اجتناب شود. برخي از مراجع تقليد نيز آن را مصداق خرافات دانستهاند لذا این سنت نه تنها هيچ گونه دليل عقلي و نقلي معتبر ندارد، بلكه يك سري آثار منفي نيز دارد. چقدر انسانها در چهارشنبه سوري به خاطر ترقه بازيها و آتش سوزيها صدمات جاني و مالي را متحمل ميشوند؟ که هر سال در ايام چهارشنبه سوري رسانههاي گروهي اعلام ميكنند، چقدر افرادي كه بخاطر همين ترقهبازيها، دست و پا و چشم خودشان را از دست دادهاند. با وجود اينکه ما همه اينها را ميبينيم باز هم کورکورانه به دنبال آن ميرويم.
وی خطاب به مردم گفت : از خود نيز سؤال نميکنيم که نه دليل عقلي براي اين کار است و نه دليل نقلي، علاوه بر آن بار منفي هم براي آن مترتب است، انسان عاقل چرا بايد به دنبال اين کار برود؟! کساني که به دنبال چنين کاري ميروند، معلوم است که از عقل هيچ گونه بهرهاي نبردهاند. لذا بهترين جايگزين براي اين کار، در آستان عيد نوروز و ايام ولادت با سعادت امير مؤمنان علي بن ابيطالب علیه السلام، کمک کردن به مستمندان و نيازمندان است.
وی با اشاره به مطالبات مقام معظم رهبری گفت : عمل به توصيههاي مقام معظم رهبري؛ راه تحول دستگاه قضا می باشد چرا که رهبر معظم انقلاب، طي حكمي حجت الاسلام و المسلمین، سید ابراهیم رئیسي را به عنوان رئیس جدید قوه قضائیه منصوب كردند. در حكم رهبر معظم انقلاب براي آقاي رئیسي، جهت ایجاد تحول در دستگاه قضا، هشت توصیه و مطالبه مطرح شده است كه عبارتند از :براي تحول زمانبندي مشخص شود ، در همه ي فصول تحول، مردمي بودن و انقلابي بودن و ضد فساد بودن را رعایت كنند ، به سرمایهي نیروي انساني توجه خاص شود ، حقوق عامهي مردم احیا شود ، در برخورد قضائي، این و آن ملاحظه نشود ، در مسؤلیتهاي قوه قصائيه، از جوانان صالح و انقلابي و فاضل استفاده شود ، قاضي و دادگاه را عزیز بدارید. احساس عزت و شرافت در قاضي، سدّ محكمي در برابر انگیزه ها و عوامل نفوذ و انحراف است ، با قواي مجریه و مقننه همكاري شود و با آنان هم افزایي گردد
وی خاطر نشان ساخت : در بين ملاحظات هشت گانه رهبر معظم انقلاب اصل دوم بر ضرورت «مردمي بودن و انقلابي بودن و ضد فساد بودن» به مثابه جهت گیري اصلي تحولات دستگاه قضایي مي باشد كه براي محقق شدن آن، باید به وظایف قانوني خود، کاملا درست عمل کند.
امام جمعه ماکو با اشاره به مولفه مردمی بودن دستگاه قضایی به بیان خصوصیات ان پرداخت : از الزامات مردمي بودن: دستگاه قضائي بايد ملجأ و پناهگاه مردم باشد ، دستگاه قضاي بايد چابك سازي شود ،در دستگاه قضائي كرامت ارباب رجوع بايد حفظ شود ، دستگاه قضا بايد پاسخگو باشد ، از جملهي مهمترين الزامات دستگاه قضا، ساده زیستي آنان است و يکي ديگر از الزامات دستگاه قضا، اتقان در احكام ميباشد.
وی با اشاره به الزامات انقلابي بودن دستگاه قضایی گفت : در دستگاه قضا تمامي امور بايد به دست انقلابیون سپرده شود، دستگاه قضا بايد با جرائم به قاطعیت برخورد کند ،در برابر دانه درشتها بايد با صلابت برخورد نمايد.
وی در پایان به اشاره به الزامات ضد فساد بودن دستگاه قضا، گفت : دستگاه قضا باید از سلامت سازماني ، شجاعت ، قانون گرایي ، نقدپذیري برخوردار باشد .