به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی مرزداران؛ امروز جامعه ما در شرایطی است که نیاز به مشارکت اجتماعی زنان دارد؛ همانگونه که از اول انقلاب، زنان جامعه ما با حضور خود در صحنههای گوناگون، این نیاز را کاملاً نشان داده و جایگاه زن را در انقلاب اسلامی ارتقا داده و به جهان عرضه داشتهاند. از این رو، مسئله اشتغال، نه فقط مربوط به کار کردن و به معنای دستمزد گرفتن است، بلکه یک مشارکت اجتماعی است.
انقلاب اسلامی، از دوره پیامبر (ص) که زنان، هم فعال اجتماعی بودند و هم فعال سیاسی، الهام گرفته است. مسلماً این انقلاب نگاه مثبتی به فعالیت زنان و حضور بیشتر آنان در اجتماع داشته است.
تعدادی از بانوان وجود دارند که نه تنها در جامعه مشارکت اجتماعی دارند؛ بلکه به عنوان یک کارآفرین و هنرمند خلاق، کمک خرج خانواده خود محسوب شده و یا به عنوان یک کارفرما باعث اشتغالزایی تعداد زیادی از افراد میشوند.
در این خصوص سما کوهسار اصل از بانوان توانمند ماکویی به عنوان یک بانوی خلاق کارآفرین مشاغل خانگی در خصوص فعالیت خود گفتگوی ویژهای با خبرنگار مرزداران انجام داده است:
مرزداران: خودتان را معرفی کرده و بفرمایید فعالیت شما در زمینه چیست؟
کوهسار: سما کوهسار هستم متولد سال ۱۳۷۳، ساکن ماکو و به عنوان یک کارآفرین مشاغل خانگی در زمینه تولید سنگ مصنوعی فعالیت دارم.
مرزداران: از چه زمانی کار خود را آغاز کردهاید و چه چیز باعث شد که این کار را شروع کنید؟
کوهسار: در حال بازدید از مطالب شبکههای اجتماعی در فضای مجازی با این کار آشنا شدم و ضمن علاقهای که در وجود بنده نسبت به این کار ایجاد شد، متوجه شدم میتوانم مواد اولیه آن را در شهر خودمان مهیا کنم؛ لذا تعدادی از لوازم مورد نیاز این کار را از طریق فضای مجازی خریداری کردم و از یک میزِ کوچکِ کار، شروع به خلق هنر خود و توسعه آن کردم.
مواد دستساز؛ اقتصادیترین گزینه برای تولید
مرزداران: مواد اولیه ساخت این محصول از چه چیز تشکیل شده است؟
کوهسار: مواد اولیه این محصول بر پایه پودرهای هنری با نام تجاری متا میباشد؛ اما با توجه به اینکه این مواد اولیه در شهر ماکو وجود ندارد و هزینه باربری آن بسیار بالا است، از پودر دستساز به عنوان مواد اولیه این محصول بر پایه گچ، سیمان، پودر سنگ و رزین آلفا استفاده میکنم که بعد از ترکیب مواد اولیه نوعی روانکننده به آن اضافه کرده و در قالبهای مخصوص ریخته میشود و بعد از خروج از قالب آن را ضد آب میکنیم.
مرزداران: مراحل تولید این محصول به چه صورت است و آیا تولید آن زمانبر است یا سریع حاضر میشود؟
کوهسار: برای ساخت پودر دستساز این سنگ مصنوعی، گچ مجسمهسازی، سیمان و پودر سنگ در اندازههای معین با ترازو اندازهگیری شده پس از الک کردن و اضافه کردن رنگهای خاص در قالبهای مخصوص ریخته میشود.
پس از گذشت ۲۰ دقیقه محصول کمکم گرم شده و سفتتر میشود. باید توجه داشت که حتماً باید از مواد اولیه تازه و به اندازه استفاده شود چرا که اگر مواد به اندازه استفاده نشده و یا از مواد کهنه استفاده شود هم محصول شکننده شده و هم به درستی از قالب خارج نمیشود؛ لذا پس از سفت شدن بیس کار ۷۲ ساعت برای خشک شدن کامل محصول لازم است.
سپس محصول تولید شده سنبادهکاری، نانو کاری و در نهایت روی آن رزین بر پایه تینر برای براقی و قابل شستشو بودن آن زده میشود و برای باقی ماده مواد تهیه شده از قالبهای کوچکتر برای تولید ظرفهای کوچک تزیینی استفاده میشود.
مرزداران: چه نوع محصولاتی تولید میکنید؟ انواع محصولات تولیدی خود را نام ببرید؟
کوهسار: در این نوع هنر محصولاتی چون بانکه به عنوان جا شکلاتی و جا ادویهای، قندان، اردو خوری، سینیهای تزیینی، زیرسیگاری، زیر لیوانی، گلدان و هر چیز دیگری که قالب آن موجود باشد در رنگبندیهای مختلف با استفاده از رنگهای خمیری خاص تولید شده و برای فروش به بازار عرضه می شود.
مرزداران: تولیدات خود را در کجا عرضه کرده و چگونه به فروش میرسانید؟
کوهسار: با توجه به اینکه این نوع محصول دو جنبه دکوری و مصرفی دارد و با توجه به اینکه مکان یا مغازهای شخصی برای فروش این محصولات وجود ندارد معمولاً در مغازههایی که لوازم دکوری میفروشند و یا در ادویه فروشیها و فضای مجازی به صورت آنلاین به فروش میرسد و اخیراً با شرکت در نمایشگاه شب یلدا مقدار زیادی از این محصولات را فروختم.
نبود مهارت آموزی سنگ مصنوعی؛ چالش کارآفرینان آذربایجان غربی برای دریافت تسهیلات
مرزداران: تا به حال برای ادامه کار یا گسترش کار خود از جایی تسهیلات دریافت کردهاید؟
کوهسار: خیر، با توجه به اینکه برای دریافت تسهیلات مدرک فنی حرفهای و یا کارت مهارت این کار لازم میباشد و اینکه آموزش تولید سنگ مصنوعی در ماکو و شهرستانهای همجوار و یا استان همسایه نیز وجود ندارد؛ لذا موفق به دریافت تسهیلات برای این هنر نشدهام.
مرزداران: برای ادامه کار و گسترش کار خود درخواستی از مسئولین دارید؟
کوهسار: بله، مسئولان میتوانند در این زمینه بنده را یاری کنند به دلیل اینکه هم قیمت قالبهای این هنر بسیار سرسامآور بوده و هزینه زیادی برای خریداری قالب مورد نیاز لازم است و با توجه به اینکه برای تولید این محصولات از فضای عمومی منزل استفاده میکنم، مواد اولیه تولید این محصول باعث ایجاد بوی نامطبوع در منزل و ایجاد مزاحمت برای اهالی خانه میشود؛ لذا مکانی به عنوان کارگاه برای ادامه این فعالیت داده شود تا بتوانم کار خود را گسترش داده وبا آموزشهایی که در این خصوص میتوانم ارائه دهم برای دیگر افراد اشتغالزایی بکنم.
مرزداران: آیا این کار را به بقیه بانوان خانهدار پیشنهاد میکنید؟
کوهسار: بله، از خانمها و دختران خانهدار میخواهم که حتماً دنبال کار سنگ مصنوعی بروند؛ چون با توجه به اینکه که تلاش و زحمت زیادی را میطلبد؛ اما هزینه ساخت بسیار پایین و درآمد بسیار بالایی دارد و بانوان میتوانند در مدت کم به درآمد بسیار بالایی برسند.
مرزداران: تا به حال آیا نهادی خاص، شما را در زمینه فروش و معرفی محصول کمک کرده است؟
کوهسار: بله، سپاه ماکو و بسیج جامعه زنان ماکو حمایت های زیادی از بنده کردهاند؛ لذا از طرف خودم و خانوادهام نهایت تشکر و قدردانی را دارم که اگر حمایتهای آنها نبود تا الان نمیتوانستم به این کار ادامه داده و آن را توسعه بدهم.
بانوان در بسیاری از جوامع به ویژه در ایران، نقش مهمی در رونق اقتصادی ایفا میکنند و شرایط اقتصادی در جامعه موجب شده است بانوان هم دوشادوش مردان برای تأمین معاش خانواده در جامعه حضور فعالتری داشته باشند، برخی به عنوان کارمند در ادارات و سازمانها، عدهای نیز با فروش محصولات و تولیدات خود در این عرصه به میدان آمدهاند.
نقش بانوان ماکویی در اشتغالزایی محلی
میزان علاقهمندی به این نوع محصول «سنگ مصنوعی» در ماکو به عنوان لوازم دکوری و مصرفی نشاندهندۀ آن است که با همت مسئولان برای ایجاد کارگاه آموزشی تولید این نوع محصول در شهرستان میتوان ضمن اشتغالزایی برای بانوان خانهدار و یا سرپرست خانواده، محصولی را به عنوان صنایع دستی ماکو با توجه به اینکه شهرستان ماکو، نام محلی داش ماکو یعنی ماکوی سنگی را به خود گرفته است به بازارهای داخلی و خارجی عرضه کرد.
مشاغل خانگی و کارآفرینان توانمند زیادی در ماکو وجود دارند که نه شناخته شدهاند و نه توانستهاند کار خود را گسترش و یا تسهیلاتی از ادارات و نهادها دریافت کنند؛ لذا با توجه به اینکه ماکو به عنوان مرکز منطقه آزاد شناخته میشود شایسته است قانونی توسط مسئولان محلی در این منطقه ایجاد شود که از هر گونه هنری که باعث اشتغالزایی افراد و رشد اقتصادی شهرستان شود استقبال و حمایت کنند. با این کار افراد زیادی به سمت مشاغل خانگی روی آورده و باعث پیشرفت اقتصادی منطقه میشوند.
علاوه بر تولید سنگ مصنوعی، با توجه به معادن بیشمار سنگهای تزیینی در ماکو، ایجاد کلاسهای آموزشی گوهر تراشی سنگهای معدنی نیز میتواند فرصتهای اقتصادی جدیدی ایجاد کند. این اقدام، از صادرات خام سنگهای معادن ماکو جلوگیری کرده و مانع سوء استفاده افراد سودجو از منابع معدنی و سرمایهای شهرستان میشود. به این ترتیب، زنان ماکو میتوانند با بهرهگیری از منابع محلی و مهارتهای جدید، به توسعه اقتصادی منطقه کمک کنند.
انتهای خبر/