حجتالاسلام سید محمد هاشمی، در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی مرزداران، بر لزوم نفی قومگرایی و تحقق وحدت اسلامی تأکید کرد و آن را یکی از راهبردهای اساسی پیامبر اکرم (ص) برای ایجاد انسجام میان مسلمانان دانست.
وی افزود: از جمله مهمترین پیامهای حضور در نماز عید فطر، تقویت وحدت و همدلی میان امت اسلامی، مذاهب، اقوام و گروههای مختلف است، بهویژه در مناطقی که دارای ترکیب جمعیتی متنوع هستند.
نقش دشمنان در تحریک اختلافات قومی
امام جمعه ماکو با اشاره به توطئههای دشمنان در ایجاد تفرقه میان مسلمانان گفت: یکی از مهمترین اهداف استکبار جهانی، بهویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی، تحریک گسلهای قومی در میان جوامع اسلامی است. کسانی که در این مناطق اختلافات قومی را دامن میزنند، در واقع پیادهنظام دشمنان اسلام هستند و باید با آنها برخورد جدی صورت گیرد.
وی تأکید کرد: که این افراد، وحدت امت اسلامی را که از آرمانهای قرآنی و اهداف والای امام خمینی (ره) است، تهدید میکنند و ضروری است که نهادهای مسئول، مانع از ترویج چنین تفکرات تفرقهافکنی شوند.
مفهوم وحدت اسلامی
حجتالاسلام هاشمی در ادامه، به تشریح مفهوم وحدت اسلامی پرداخت و اظهار کرد: وحدت امت اسلامی به این معنا نیست که مذاهب اسلامی هویت خود را از دست بدهند، بلکه مسلمانان باید ضمن حفظ ویژگیهای مذهبی خود، بر مشترکات دینی همچون توحید، قرآن، پیامبر اعظم (ص) و سنت نبوی تأکید کنند.
وی افزود: همچنین، امت اسلامی باید از اختلافات مذهبی، سیاسی، نژادی و زبانی که باعث تضعیف جامعه اسلامی میشود، دوری کنند و در برابر تهدیدهایی که اصل اسلام و مسلمانان را هدف قرار میدهد، اتحاد داشته باشند.
راهکارهای پیامبر (ص) برای تحقق وحدت
امام جمعه ماکو با اشاره به اقدامات پیامبر اسلام (ص) در راستای ایجاد همبستگی میان مسلمانان، گفت: یکی از مهمترین راهکارهای پیامبر اکرم (ص) برای تحقق وحدت، نفی نژادپرستی، قومگرایی و تبعیضهای ناروا بود. در آن زمان، اعراب بهشدت به نژاد و قبیله خود افتخار میکردند، اما اسلام آمد و با این تعصبات مبارزه کرد.
وی ادامه داد: برای نشان دادن این ارزشها، پیامبر اکرم (ص) زید بن حارثه را به فرماندهی سپاه اسلام منصوب کرد، بلال حبشی را به عنوان مؤذن ویژه خود برگزید و از سلمان فارسی تجلیل نمود. این اقدامات نشاندهنده نفی تبعیضهای قومی و نژادی و معرفی ارزشهای الهی به عنوان معیارهای منزلت اجتماعی بود.
لزوم پیروی از الگوی پیامبر (ص)
در پایان، حجتالاسلام هاشمی تأکید کرد: پیامبر اسلام (ص) با نفی تعصبات نژادی و قومی، وحدت امت اسلامی را تحقق بخشید و ارزشهای دینی و الهی را در جامعه اسلامی احیا کرد. امروز نیز لازم است که مسلمانان با پیروی از این الگو، از هرگونه اختلافافکنی که موجب تضعیف جامعه اسلامی میشود، پرهیز کنند.